SIAC // Suncheon International Competition for Architectural Ideas.

ocul-3

We proposed a project which the main idea  is the representation of the old city. Simulating the structure of the walled city of Suncheon, the proposal aims to apply in a new way the primary elements of it which are: the fortification, the four gates, the main arteries and the natural environment.

The overall intervention combines these major elements underneath a protection rounded shaped veil. The shape derives from the original curved shape of the old city in a simplier way and is adapted to the specific site.
Additionally through the uniqueness of its shape, it arises as a point of reference along the entire region, a design that will invigorate city’s overall impressions. It is not aimed create an iconic building but to propose a sort of fragments that can grow and be adjusted in future changes and needs.
The idea of the city fortification is translated into this big veil that protects the entire complex and generates a continuous limit around it. The roof covers both site A and B serving as a merging factor that exceeds the road barrier – site C and contributes to a consolidated result.
The Suncheon Art Platform is designed to seamlessly connect to the urban fabric. The proposal sets out to capture the city’s traditional building density by creating human scale interior and exterior urban spaces. The various volumes are positioned to create a central open space and smaller spaces around.
The four gates, including the new gate of Yeonja-Ru are located in the four sides of the plot, related to the major streets. The Yeonja-Ru comes to be the south gate of the art complex and is associated with the other side of the river. The east gate comes as a continuation of the Fashion street and the market street.
Keeping the existing urban paths that follow the external streets, the Suncheon Art Platform develops into a zone of continuous flows or as a confluence of flows, a meeting cluster.

02img_© Francisco Leiva
Our proposal focuses on the creation of a new topography in the heart of the city of Suncheon. A bowl is built in order to collect the rain water recovering a sustainable environmental system for the area. The topography leads the visitor through a softly transition from the exterior, through the inner world; till the top of the hill connecting him with the nature.
We use the soil removed from the site for modelling the slopes in the boundaries, in order to protect from the undesired urban landscape and reinforce the visitors’ flow to the heart.

04img_© Francisco Leiva

Our site is located in an area rich in archaeological background and this is the reason why we aim to create a space which will be anytime transformed to welcome any archaeological excavation. We suggest temporarily  settle the volumes on the ground in case of future excavation attempts. We imagine an Open Museum in the location of the wall trails parallel to the road crossing our site. The Wall Museum will be visible from the slope over the parking place.

07img_© Francisco Leiva

The traditional nature of the proposal derives from the variety of sensations that the place activates. The origin of this aspect comes from the traditional Korean gardens and the strong/ sturdy relation between nature and human.

The vegetation is designed using traditional species of Korea, in order to highlight the passage of time, the transformation through the seasons – presence and absence of water, as well as to alert all the senses.

Our proposal intends to reveal the beauty of nature that encloses the site and restrict the view of the contemporary city .

08img_© Francisco Leiva

Wandering underneath this semi-transparent membrane, flooded with reflections, the gaze focuses on the brightest spot in the middle. Approaching it, following the topography, the light is getting more and more intense, where in the end, reaching the top of the hill the entire surrounding nature is revealed.

Grupo Aranea was part of this Internation Competition with  El fabricante de Espheras and Bernat Ivars and the local collaborator Diagonal Thoughts.

 

More info: SIACFacebook

Casa Lude

Casa Lude

SIAC // Suncheon International Competition for Architectural Ideas.

/// May 2016, Suncheon, South Korea ///
Aranea has been awarded with an honorable mention in the Suncheon International Competition for Architectural Ideas.

SIAC // Suncheon International Competition for Architectural Ideas.

/// May 2016, Suncheon, South Korea ///
Aranea has been awarded with an honorable mention in the Suncheon International Competition for Architectural Ideas.

IQU – Premio Innovazione e Qualità Urbana 2016

/// May 2016, Bolonia ///

El Valle Trenzado, é il vincitore nella categoria Architettura e Città, sezione Opere realizzate.

IQU – Premio Innovazione e Qualità Urbana 2016

/// May 2016, Bolonia ///

El Valle Trenzado, é il vincitore nella categoria Architettura e Città, sezione Opere realizzate.

Valley of Life

/// March, Istanbul ///
Aranea finalista del concurso internacional Valley of Life!
Beylikdüzü Municipality has announced the five teams shortlisted in the two-stage competition to design one million square meter Valley of Life in Istanbul. The new design of the valley will be a large-scaled recreational area for people…

Valley of Life

/// March, Istanbul ///
Aranea finalista del concurso internacional Valley of Life!
Beylikdüzü Municipality has announced the five teams shortlisted in the two-stage competition to design one million square meter Valley of Life in Istanbul. The new design of the valley will be a large-scaled recreational area for people…

Casa Toto

Casa Toto

ART MILL, Doha

/// September, Qatar ///
Grupo Aranea is among twenty-six firms from five continents are selected to progress to proposed the design of the Art Mill Museum in Doha, which will be one of the world’s leading cultural centres attracts and is close to key landmarks, like the Corniche and Jean Nouvel’s forthcoming National Museum of Qatar.

ART MILL, Doha

/// September, Qatar ///
Grupo Aranea is among twenty-six firms from five continents are selected to progress to proposed the design of the Art Mill Museum in Doha, which will be one of the world’s leading cultural centres attracts and is close to key landmarks, like the Corniche and Jean Nouvel’s forthcoming National Museum of Qatar.

세종대로역사 문화 공간 국제 디자인 공모전

/// Sejong-daero, Seoul ///
Grupo Aranea has won an Honourable Mention at the Sejong-daero Historic Cultural Space International Design Competition. Among 80 works from 19 countries, juries have selected prize-winning works, in which the potential of the site, as Seoul’s historic center, public space for citizens, and space for the future was one of the most important conditions.

최근 Grupo Aranea는 서울 세종대로 국제콩쿨에서 감투상 을 수상했다. 심사위원은 19개국 80작품 중 수상작을 선택했으며, 서울의 역사 중심지, 시민을 위한 공공 공간, 미래를 위한 공간으로서의 가능성이 주요 수상 기준이 되었다

세종대로역사 문화 공간 국제 디자인 공모전

/// Sejong-daero, Seoul ///
Grupo Aranea has won an Honourable Mention at the Sejong-daero Historic Cultural Space International Design Competition. Among 80 works from 19 countries, juries have selected prize-winning works, in which the potential of the site, as Seoul’s historic center, public space for citizens, and space for the future was one of the most important conditions.

최근 Grupo Aranea는 서울 세종대로 국제콩쿨에서 감투상 을 수상했다. 심사위원은 19개국 80작품 중 수상작을 선택했으며, 서울의 역사 중심지, 시민을 위한 공공 공간, 미래를 위한 공간으로서의 가능성이 주요 수상 기준이 되었다

Jornadas de participación ciudadana en La Campaneta

/// 12-14 de diciembre, Onda ///
Plan de socialización para la recuperación de La Campaneta

Jornadas de participación ciudadana en La Campaneta

/// 12-14 de diciembre, Onda ///
Plan de socialización para la recuperación de La Campaneta